Wat kost het nu om een duurzame woning te laten bouwen?

Wat bedoelen we met een duurzame woning?
Een duurzame woning draait niet alleen om zonnepanelen en isolatie. Het gaat om het totaalplaatje: een woning die energiezuinig is, gebouwd wordt met circulaire of biobased materialen, en waar ook tijdens het bouwproces efficiënt en met zo min mogelijk verspilling gewerkt wordt. Duurzaamheid begint dus al op de tekentafel.
Vierkante meterprijs: waarom de hele sector hiermee rekent
In plaats van te spreken over een totaalprijs voor een woning, gebruikt de bouwsector doorgaans een vierkante meterprijs. Dat maakt het eenvoudiger om verschillende woningen, met elk hun grootte, indeling of afwerking, met elkaar te vergelijken. Het is als het ware een soort ‘referentieprijs’ per m² die je helpt om keuzes te maken én om je budget correct in te schatten.
Wat bepaalt die vierkante meterprijs bij duurzaam bouwen?
Bij het bouwen van een woning, duurzaam of niet, zijn er enkele vaste zaken waar je rekening mee moet houden. Denk aan de ruwbouw, technieken, afwerking en uiteraard de grond zelf. Bij een duurzame woning komen daar nog enkele keuzes bovenop die het verschil maken:
- Isolatiematerialen van biobased oorsprong of met een hoge R-waarde
- Herbruikbare of demonteerbare bouwcomponenten
- Energiezuinige technieken zoals warmtepompen, ventilatiesystemen en zonnepanelen
- Compacte bouwvormen met lage energieverliezen
Voor een volledig afgewerkte duurzame woning mag je vandaag rekenen op een m²-prijs tussen 1.500 en 2.600 euro per m² (excl. btw). En daarmee bedoelen we ook écht volledig afgewerkt: inclusief vloerafwerking, binnendeuren, schildersplinten en alle technieken. Geen onaangename verrassingen achteraf dus.
Duurzaam bouwen: duurder of net voordeliger?
Hoewel duurzame keuzes initieel soms duurder lijken, zorgen ze vaak voor een lagere total cost of ownership. Een trage tradionele bouw met niet-duurzame materialen lijkt op het eerste zicht misschien goedkoper, maar brengt risico's met zich mee op vlak van comfort, onderhoud of verborgen kosten. Alle CIRCL-woningen hebben als voordeel voor jou als klant dat er minder energiekosten zijn, langere levensduur van materialen, betere luchtkwaliteit in huis en een hogere herverkoopwaarde. Deze voordelen maken dat duurzame woningen op termijn een pak voordeliger zijn.
Besluit: goed geïnformeerd starten is goud waard
Duurzaam bouwen vraagt een doordachte aanpak, maar hoeft geen onbetaalbare droom te zijn. Door slimme keuzes te maken in ontwerp, materialen en technieken, kan je binnen een realistisch budget een woning bouwen die klaar is voor de toekomst.
Benieuwd hoe jouw duurzame woning eruit kan zien én wat dat zou kosten?
Vraag vrijblijvend meer info aan en we helpen je graag op weg.

Bradley De Pauw
Sales Manager
