Presse
5 min de lecture
CIRCL in Trends Top Bouw 2025
Wim Pieters en de Ronny Eijckmans, CEO van Groep Vanhout, werden samen geïnterviewd door Trends voor een artikel rond de succesfactoren van off-site bouwen.
Publié le 15 févr. 2025

Schaal is cruciaal
Off-site bouwen belooft efficiëntie en duurzaamheid. Maar hogere kosten, logistieke uitdagingen en conservatisme bij bouwheren en een deel van de bouwsector maken een snelle doorbraak in België lastig.
De Belgische bouwsector gaat terecht prat op zijn hoge kwaliteitsnormen en vakmanschap. Tegelijk greit het besef dat de klassieke manier van bouwen op zijn limieten botst. Ook al omdat de productiviteitskloof met andere sectoren blijft toenemen.
Voordelen maar ook uitdagingen
CIRCL is een van de nieuwe spelers die het klassieke bouwmodel uitdagen. Deze woningbouwer, opgericht in de schoot van Groep Vanhout, is een aannemer-integrator. "Wij produceren zelf niet", zegt oprichter en CEO Wim Pieters. "We doen wel de hele ontwikkeling en modellering van de woning. En we brengen alle elementen en componenten samen op de werf waar we al die stukjes als een soort puzzel in elkaar passen."
Het bouwproces van CIRCL vertrekt van een design and build aanpak in samenwerking met externe architecten en voorziet ook directe betrokkenheid van klanten. CIRCL ontwerpt grotendeels op maat, maar werkt met gestandaardiseerde modules en elementen.
Voor Wim Pieters is voorspelbaarheid en de daarmee gepaard gaande lagere faalkosten een van de grote voordelen van off-site bouwen.
"Bij het traditioneel bouwen moet er nog veel op de werf opgelost worden", zegt hij. "Bij off-site bouwen is dat geïmproviseer niet nodig: je weet op voorhand perfect wat je zal krijgen. Zo'n gecontroleerd proces bevordert de efficiëntie en maakt automatisering mogeijk, wat op termijn de kosten kan drukken."

Wim Pieters
CEO
